images/WEC_Zhs.jpg

Wond Expertise Centrum Ziekenhuis

images/WEC_th.jpg

Wond Expertise Centrum Thuiszorg

images/Wond_thuiszorg.jpg

Wondzorg Thuiszorg

images/Patienten_verhalen.jpg

Patiëntenverhalen

images/Leveranciers.jpg

Leveranciers

images/Gecompliceerde_wonden.jpg

Gecompliceerde wonden

images/01_burn.jpg

Brandwonden centra

images/banners/huid_en_oedeem.jpg

Huid- en oedeemtherapie

Zoeken

plg_search_djcatalog2
Search SEO Glossary
Zoeken - Categorieën
Zoeken - Contactpersonen
Zoeken - Inhoud
Zoeken - Nieuwsfeeds
Zoeken - Tags

Rubrieken

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Diabetische voet

Categorie: Diabetische voet
Rubriek: Gecompliceerde wonden Toon intro
Gemaakt door: Redactie Saffier

Waar moet u opletten
Is er sprake van veel eeltvorming, rode plekken of droge voeten. Kijk goed of de tenen niet veranderen in klauw- of hamertenen. Belangrijk is of er nog gevoel zit in uw voeten. Ga desnoods staan op een onregelmatig voorwerp en vraag u af of u voelt dat u daarop staat. Uiteraard geen scherp voorwerp! Verder of er tintelingen, overgevoeligheid of pijn in de voeten aanwezig is. Let erg goed op wondjes die niet snel genoeg genezen. Is dat zo wacht dan niet te lang om naar de huisarts te gaan.

Hoe ontstaat een diabetische voet
Doordat u bij ‘diabetes mellitus’ een verhoogd bloedsuikerspiegel heeft kan er beschadiging ontstaan aan de zenuwen (neuropathie) of de kleine of grote bloedvaten. (angiopathie). Het kan ook dat u moeilijk de gewrichten kunt bewegen.

Vormen van beschadiging

Locaties diabetische voetSpieren
Er zijn verschillende vormen en combinaties dat de zenuwen beschadigd kunnen zijn. Zoals bij het functioneren van de spieren. De spieren werken dan minder goed en de voeten kunnen daardoor veranderen. Bijvoorbeeld stijver worden of de stand van de voet kan veranderen. Hierdoor kan er een holvoet, platvoet of een klauwteen ontstaan. Behandelaars noemen dat motorische neuropathie.
Dit kan weer tot andere problemen leiden zoals blaren, eelt en ook wonden.
U kunt dat zien op teentoppen, onder de voet of op de hielen.

Huid
Een andere vorm van beschadigde zenuwen heeft te maken met het functioneren van de huid. Men ziet vaak dat de kwaliteit van de huid verandert. De huid wordt droog waardoor er meer eelt en kloofjes komen die ook weer kunnen leiden tot wonden. Dit wordt genoemd autonome neuropathie.

Benen en voeten
Het komt voor dat het gevoel in benen en voeten veranderd. Er ontstaan hevige pijnscheuten en beenkrampen in de voeten en benen, met soms een verminderd gevoel. Dat verschilt wel per persoon. Het kan zijn dat u nauwelijks gevoel heeft in uw voeten of benen. Dat kan heel vervelend zijn omdat u zich kunt verwonden of verbranden omdat u zo weinig voelt.
Dat kan ook als uw schoenen te klein zijn of dat er een steentje in uw schoen zit. De kans bestaat dat u gewoon blijft doorlopen en niets merkt. Daardoor kan er weer een wondje ontstaan met alle gevolgen.
Dus houdt dat goed in de gaten want zo kunnen er natuurlijk snel wondjes en zelfs infecties ontstaan die heel vervelend voor u kunnen zijn. Dit wordt genoemd sensorische neuropathie.

Weefselsterfte
Suikerziekte zorgt er voor dat het afzetten van kalk in de slagader (arteriosclerose) wordt versnelt
waardoor de bloedtoevoer en de toevoer van zuurstof stil kan gaan staan. Een wond die net is ontstaan kan daardoor niet goed genezen.
Er kan weefselsterfte ontstaan: de cellen sterven af en de teen wordt daardoor zwart. En zwart betekent dat de wond niet meer kan genezen en er helaas amputatie moet plaats vinden. Dat kan zijn bij een teen maar ook bij de gehele voet of been.

Frans diabetische voetHelaas ziet u hierboven hoe een diabetische voet kan worden. Laat het niet zover komen en controleer uw voeten regelmatig. Doe veel aan preventie!Doe veel aan preventie!
Heeft u suikerziekte dat is het verstandig om dagelijks uw voeten te controleren of te laten controleren of er geen wondjes of andere afwijkingen zijn. Vraag het eerst aan uw partner of een familielid of ze uw voeten willen controleren op wondjes maar u kunt ook uw voeten regelmatig controleren door een erkende BIG geregistreerde podotherapeut. Podotherapeuten zijn specialist op het gebied van de voet en benen.
Voor meer informatie kunt u deze site bezoeken: https://www.podotherapie.nl Een onderzoek kan tevens gedaan worden door een huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige..
Verder kunt ook uw voeten laten controleren bij uw behandeld arts.
Een arts is belangrijk om te bepalen welk risico u loopt. Dat wordt genoemd een SIMM’s classificatie.

Dan is er nog de diabetes podotherapeut. De diabetespodotherapeut wordt gezien als een specialist die kennis heeft van een diabetische voet en deze ook kan behandelen. Voor meer informatie ga naar: https://www.diabetespodotherapeut.nl/

Neem contact op over deze publicatie