images/WEC_Zhs.jpg

Wond Expertise Centrum Ziekenhuis

images/WEC_th.jpg

Wond Expertise Centrum Thuiszorg

images/Wond_thuiszorg.jpg

Wondzorg Thuiszorg

images/Patienten_verhalen.jpg

Patiëntenverhalen

images/Leveranciers.jpg

Leveranciers

images/Gecompliceerde_wonden.jpg

Gecompliceerde wonden

images/01_burn.jpg

Brandwonden centra

images/banners/huid_en_oedeem.jpg

Huid- en oedeemtherapie

Zoeken

plg_search_djcatalog2
Search SEO Glossary
Zoeken - Categorieën
Zoeken - Contactpersonen
Zoeken - Inhoud
Zoeken - Nieuwsfeeds
Zoeken - Tags

wondverzorging.nl

banner wondverzorging

Woordenlijst

Zoeken naar begrippen

Begrippenlijsten

Term Definitie
DBC
Een DBC (diagnose-behandelcombinatie) is de totale ziekenhuisbehandeling. Dus het gehele behandeltraject, vanaf de diagnose van de specialist tot en met eventuele ziekenhuisbehandeling en bijbehorende nacontrole(s).
Auteur - Redactie Saffier
Hits - 282
Debridement
Debridement is de verwijdering van dood, beschadigd of geïnfecteerd weefsel dat de genezing van een wond tegengaat. Debridement is een fundamentele stap bij het behandelen van alle chronische en acute wonden. Er zijn verschillende mogelijkheden op debridement te verwijderen.
Auteur - Redactie Saffier
Hits - 408
Synoniemen - wondreiniging
Debrideren
Debrideren is het verwijderen van fibrinebeslag, debris, necrotisch materiaal.
Auteur - Redactie Saffier
Hits - 274
Decubitus
Decubitus is een gelokaliseerde beschadiging van de huid en/of onderliggende weefsels, meestal ter hoogte van een botuitsteeksel, als gevolg van druk of druk in samenhang met schuifkrachten. Decubitus wordt geclassificeerd in categorie?n oplopend in ernst van 1 tot 4. Decubitus
Auteur - Redactie Saffier
Hits - 361
Synoniemen - wondreiniging
Degeneratie

Degeneratie is achteruitgang waarbij bepaalde eigenschappen verloren gaan. Degeneratie is het tegenovergestelde van progressie. Het woord heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van de context.Arteriosclerose of slagaderverharding (Oudgrieks ἀρτηρία artería = slagader en σκλήρωσις sklérōsis = verharding) is een degeneratie van het weefsel van de wand van slagaders.

Auteur - Redactie Saffier
Hits - 264
Dermatologie
Dermatologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen van de huid, de nagels en het haar, samen ?huidziekten? genoemd. Een arts die dermatologie als specialisatie heeft, wordt ?huidarts? of ?dermatoloog? genoemd.
Auteur - Redactie Saffier
Hits - 267
Diabetes
Diabetes Mellitus is een ziektebeeld waarbij het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord is.
Auteur - Redactie Saffier
Hits - 561
Diabetische voet
De verscheidenheid aan voetafwijkingen die ontstaan ten gevolge van neuropathie, macro-angiopathie, ?limited joint mobility? en andere gevolgen van metabole stoornissen, die meestal in combinatie voorkomen bij pati?nten met diabetes mellitus. (CBO, 2006)
Auteur - Redactie Saffier
Hits - 339
Diagnose

Diagnose (uit het Grieks: διά-, diá-, 'door-' en γνώσις, gnósis, 'kennis' of 'oordeel' → 'het nauwkeurig leren kennen') heeft twee nauw samenhangende betekenissen: Het stellen van een diagnose = diagnosticeren, is de kunst, techniek of handeling om een oorzaak te vinden van een gevolg aan de hand van de optredende verschijnselen. Hieraan voorafgaand is op grond van wetenschappelijk onderzoek een beschrijving opgesteld met onderscheidende, diagnostische kenmerken en optredende verschijnselen. Een diagnose is dan de beschrijving met de lijst van "symptomen", "onderscheidingscriteria" of "diagnostische kenmerken" en hun samenhang.

Auteur - Redactie Saffier
Hits - 367
Doppler onderzoek
Bij dit onderzoek wordt met geluidsgolven de bloeddoorstroming in de bloedvaten onderzocht. Dit onderzoek wordt vooral gebruikt bij de behandeling van spataderen of bij een ulcus cruris (open been).
Auteur - Redactie Saffier
Hits - 272